Rolul candelei la slujba de Inviere

Thumbnail in

Rolul-candelei-la-slujba-de-InviereSarbatoarea Invierii Domnului sau Pastele reprezinta una dintre cele mai importante si frumoase sarbatori crestine. Aceasta sarbatoare are semnificatie si farmec aparte, aducand liniste sufleteasca in sufletele tuturor credinciosilor. De sarbatoarea Invierii Domnului sunt legate o multime de obiceiuri si traditii, cele mai raspandite fiind: vopsirea oualelor, prepararea mancarurilor traditionale de Paste: cozonac, pasca, miel, asteptarea iepurasului, precum si participarea la slujba de Inviere pentru a lua lumina.

Slujba de Inviere este poate cel mai asteptat moment de catre toti credinciosi. In noaptea de Pasti – sambata noaptea sau chiar duminica de dimineata, credinciosii merg la biserica pentru a participa la slujba de Inviere. Ei aduc fiecare cate o lumanare sau o mica candela pentru „a lua lumina”. Preotul aprinde o lumanare din candela aflata pe masa Sfantului Altar, apoi vine si impartaseste lumina ei tuturor personelor aflate in biserica. Astfel, toate lumanarile si candelele aprinse din biserica de la preot reprezinta, de fapt, o singura lumina – Lumina lui Hristos care lumineaza tuturor. Lumanarea si candela aprinsa se tin in mana de catre crestini pe intreaga durata a slujbei. La sfarsitul slujbei, lumina se pastreaza in candela si este dusa de fiecare credincios acasa. Unele persoane pastreaza restul de lumanare sau candela si o aprind in cursul anului atunci cand intampina greutati.

Atat candela cat si lumanarea au un rol important in viata crestina, ele fiind nelipsite de la toate slujbele bisericesti. Lumina lumanarii aprinse la Slujba de Inviere reprezinta simbolul Invierii, simbolul biruintei vietii asupra mortii, precum si simbolul luminii lui Hristos asupra intunericului, pacatului. Potrivit randuielilor liturgice, nu se poate savarsi Sfanta Liturghie sau Slujba de Inviere daca nu sunt lumanari si candele aprinse.

Dupa slujba de Inviere, credinciosii merg acasa pentru a lua masa de Pasti impreuna cu toata familia.

 
 
 
   

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping cart

0

Niciun produs în coș.

Enter your search & hit enter