Simboluri si intelesuri pentru candela

Thumbnail in
Simboluri-si-intelesuri-pentru-candela
Simboluri-si-intelesuri-pentru-candela

O candela este o sursa de lumina. Poate fi un obiect asemanator unei lampi sau unei lumanari care va produce continuu lumina atata timp cat are parafina sau o sursa de combustibil si fitilul ei arde. Inaintea aparitiei iluminatului pe baza de curent electric omenirea nu avea alta sursa de lumina decat asa zisele lampi cu ulei sau seu. Incepand cu anul 1780 pentru iluminat s-a folosit lampa Argand care a inlocuit traditionalele lampi cu ulei, iar in 1850 se foloseau lampile cu petrol, kerosen. (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_lamp) In orasele mici si in zonele rurale candela si lumanarea se foloseste inca si astazi pana la electrificarea completa si a putea utiliza becurile electrice. In zilele noastre candela aprinsa se foloseste si ca decor pentru ambianta placuta pe care o produce.

Pentru cei laici candela este unitatea de baza pentru masurarea intensitatii luminoase a unei lumini vizibile are simbolul cd. O lumanare comună emite lumina cu o intensitate luminoasa de aproximativ o candela (cd) , pe cand pentru masurarea fluxului luminos se foloseste unitatea de masura lumen . Candela este intensitatea luminoasa intr-o directie data, a unei surse care emite radiatii monocromatice de frecventa 540x 1012 Hz si care are o intensitate radianta in aceasta directie de 1 watt / 683 steradian (sursa : http://en.wikipedia.org/wiki/Candela) Aceste unitati de masura apartin domeniul opticii fizice de fotometrie.

In viata de zi cu zi candela insoteste si aduce lumina printre oameni, leaga comunitati. Aprindem candele si lumanari in memoria celor care nu mai sunt printre noi, la evenimente funerare ca si un simbol sentimental pentru sufletele lor.

Mai ales in Romania candela aprinsa are un inteles religios, candela sau lumanarea se aprinde la diverse ritualuri si ceremonii religioase.

 

 
 
 
   

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping cart

0

Niciun produs în coș.

Enter your search & hit enter