Ceremoniile funerare la romani

Inca din cele mai vechi timpuri, moartea unui om a constituit un prilej de indurerare, intristare, precum si de organizare a unor ceremonii funerare. Ceremoniile funerare sunt formate din diverse obiceiuri care difera de la o zona la alta. Slujba de inmormantare, pomenile, parastasele si alte obiceiuri sunt mostenite de la stramosii nostri romani.

Se spune ca, stramosii nostrii aveau obiceiul sa puna in fata casei persoanei decedate un copac care nu mai putea imboboci dupa ce a fost taiat. Acest copac nu a fost insa gasit de catre colonistii romani din Dacia, asa ca acest obicei a suferit cateva mici schimbari. De exemplu, in loc de acest copac in regiunile de munte se folosea un brad, iar in zonele de campie un pom.

Bradul, respectiv pomul, apare in toate riturile de trecere a omului prin viata. In momentul nasterii unui om are loc sadirea unui brad, la nunta apare bradul de nunta, care este impodobit pentru serbarea evenimentului. O data cu trecerea in nefiinta a omului, bradul este taiat si pus la capatul mormantului. Pentru a nu se taia tot pomul, obiceiul se reduce la taierea unei singure creangi din pom, care mai apoi este impodobita cu diverse bunatati ce se impart la pomana. Bradul se foloseste in cazul in care cel care moare este necasatorit. In cazul fetelor nemaritate, obiceiul este ca acestea sa fi imbracate in rochie de mireasa, inmormantarea fiindu-le in acelasi timp si nunta.

Imediat dupa deces, corpul persoanei decedate este imbaiat si imbracat cu hainele cele mai bune, iar apoi este asezat in sicriu. Persoana decedata trebuie sa tina in mana o lumanare aprinsa pentru ca lumina sa o ajute sa se orienteze mai bine catre lumea cealalta. Daca se intampla ca o persoana sa moara fara lumanare aprinsa, pentru aceasta se fac altfel de slujbe de pomenire. De asemenea, Ziua de 21 noiembrie este inchinata persoanelor care au murit fara lumanare aprinsa, celor care au murit departe de tara sau care s-au sinucis,cu scopul ca lumina aprinsa in aceasta zi sa vegheze asupra lor.

Rudele, persoanele apropiate, vecinii vin apoi la priveghiul persoanei decedate. Acesta dureaza de obicei trei zile. In acest timp, rudele se ocupa de toate detalii pentru organizarea ceremoniei de inmormantare, alegerea articolelor funerare, transportul funearar etc. Dupa trei zile, persoana este dusa la cimitir unde este ingropata. Peste mormant se pun coroane funerare aduse de apropiati ca un ultim omoagiu.

La sfarsit, toata lumea prezenta merge spre casa unde participa la masa pregatita pentru pomenire, care este mai intai binecuvantata de preot.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Tradi%C8%9Bii_din_Rom%C3%A2nia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>